Mijn specialisaties


…zijn de domeinen waarmee ik het meeste affiniteit heb, namelijk:


Voeding & sport

Of je nu topsporter of recreatiesporter bent: de juiste voeding heeft een belangrijke invloed op jouw uiteindelijke (top)sportprestatie. Meer...

Voeding bij/na zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. Maar een klein wondertje op de wereld zetten vergt ontzettend veel van je lichaam. Meer...

Prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening. Het laag FODMAP dieet kan helpen. Meer...

Daarnaast kan je bij mij ook terecht voor


  • Algemeen gezond voedingsadvies.
  • Gewichtsproblemen bij kinderen, volwassenen en ouderen.
  • Diabetes type 2.
  • Hart- en vaatvriendelijke voeding.
  • Voedingsallergieën.
  • Voedselintoleranties.
Of je nu topsporter of recreatiesporter bent: de juiste voeding heeft een belangrijke invloed op jouw uiteindelijke (top)sportprestatie. Het verschil tussen een gouden medaille of een vierde plaats kan bepaald worden door het juist of verkeerd omgaan met voeding.
Om goede prestaties te kunnen leveren is het dus naast talent, training en motivatie ook van belang wát en wannéér je eet tijdens een trainingsperiode en op wedstrijddagen.

Wat ook je doel is, training en voeding gaan altijd samen! Het is een onafscheidelijk duo.
Rekening houdende met jouw type sport, trainingsschema’s, wedstrijdritmes, leeftijd, geslacht en natuurlijk jouw persoonlijke doelen en wensen stel ik graag samen met jouw een persoonlijk voedingsplan op.
Er wordt een afzonderlijk voedingsschema voor op rustdagen, trainingsdagen en eventueel wedstrijddagen opgemaakt.

Meer info? Contacteer mij.

Ook voor mij is het voor iedere training of wedstrijd een uitdaging om mijn prestatie te verbeteren. Zelf ervaar ik zeer goed dat mijn prestaties afhankelijk zijn van heel wat factoren. Daarom is een goede omkadering van groot belang. Zo kunnen familie en vrienden, trainer, kinesist, (physical) coach, sportarts, psychologe, podologe, chiropracter, osteopaat, … elk stuk voor stuk helpen om goede prestaties neer te zetten. Daarnaast is ook de voeding van zeer groot belang.
Zeker voor de marathon is het telkens een uitdaging om mijn energievoorraad voldoende aangevuld te hebben en mijn vochthuishouding op peil te houden, zodat ik gedurende 42,195 km een zo constant mogelijk tempo kan lopen zonder de man met de hamer tegen te komen. Om dit net voor en tijdens de wedstrijd optimaal te kunnen doen, is het van belang om het lichaam daar voldoende op te trainen tijdens de trainingsperiode.

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. Maar een klein wondertje op de wereld zetten vergt ontzettend veel van je lichaam. Voor een goede ontwikkeling van de baby en ook voor de gezondheid van de mama is het belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen worden ingenomen. Zwangere vrouwen moeten niet zozeer meer gaan eten maar ze moeten vooral aandacht besteden aan wat ze eten. Daarnaast kunnen tijdens de zwangerschap ook diverse complicaties ontstaan zoals zwangerschapsdiabetes, voedselinfecties zoals toxoplasmose, listeriose en salmonellose.

Om je ook na de zwangerschap terug fit en wel te voelen, is het aangeraden om tijdens de zwangerschap niet onnodig veel extra kilo’s bij te komen. Omdat de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap helemaal op zijn kop gezet wordt, kan de verleiding soms wel groot zijn…
Met een extra duwtje in de rug kan je die onnodige kilootjes misschien wel voorkomen.

Ook voor vragen in verband met de voeding van jouw nieuwe wondertje, peuter, kleuter, kind kan je bij mij terecht.

Meer info? Contacteer mij.

Zelf ben ik mama van een gezonde dochter (°2011) en twee gezonde zonen (°2013, °2016). Tijdens mijn zwangerschappen probeerde ik toch niet al te veel onnodige kilo’s aan te komen.

Dit lukte mij door een combinatie van dagelijkse beweging (na goedkeuring en onder begeleiding van de gynaecoloog) en gezonde voeding.

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening. Het laag FODMAP dieet kan helpen de klachten onder controle te houden. Er wordt geschat dat IBS wereldwijd bij 10 à 20% van de bevolking voorkomt. De voornaamste symptomen zijn winderigheid, een opgeblazen gevoel, een afwijkend/wisselend ontlastingspatroon, buikpijn, krampen, misselijkheid en vermoeidheid. De behandelingsmogelijkheden leken tot voor kort beperkt te zijn.

Het laag FODMAP dieet kan hierbij een belangrijke doorbraak betekenen. Het is een wetenschappelijk onderbouwd dieet dat vanuit Australië naar Europa overgewaaid is en sinds enkele jaren ook in België een snelle opmars kent. Het dieet blijkt gemiddeld gezien in 75% van de gevallen succesvol te zijn.

FODMAP staat voor fermenteerbare oligosachariden disachariden monosachariden en (and) polyolen. Dit is een groep van korte koolhydraten die slecht opgenomen worden in de dunne darm en bijgevolg onverteerd in de dikke darm terecht komen. Daar fermenteren ze en/of trekken ze water aan, wat bij mensen met een hogere gevoeligheid resulteert in de bekende symptomen van het prikkelbare darm syndroom.

Het laag FODMAP dieet is een vrij complex dieet, dat uit 3 belangrijke fasen bestaat: de eliminatiefase, de herintroductiefase en de stabilisatiefase.

Het is belangrijk op te merken dat het laag FODMAP dieet NIET levenslang heel strikt moet gevolgd worden. Het is immers belangrijk dat na de eliminatiefase (+/- 4 à 8-tal weken) de FODMAPs stap voor stap opnieuw geïntroduceerd worden en dat men op deze manier de persoonlijke FODMAP triggers en –tolerantiegrenzen leert kennen. Op lange termijn worden dus enkel de persoonlijke FODMAP triggers vermeden of beperkt.
Gezien de complexiteit van het dieet wordt het laag FODMAP dieet best uitgevoerd onder deskundige begeleiding van een (gespecialiseerde) diëtiste.
Daarnaast is het belangrijk dat het laag FODMAP dieet enkel gevolgd wordt door mensen waarbij het prikkelbare darm syndroom gediagnosticeerd is door een arts. Dit is bij mij ook een voorwaarde voor het opstarten van het dieet.

Meer info? Contacteer mij.

Omdat ik – onder andere uit eigen ervaring – sterk geloof in het dieet, ben ik er dagdagelijks mee bezig, ga ik heel frequent op winkeljacht naar FODMAP arme en gezonde alternatieven, probeer ik bestaande recepten aan te passen zodat deze FODMAP arm en gezinsvriendelijk zijn (zodat ik niet steeds een afzonderlijk potje moet koken), en probeer ik op de hoogte te blijven van de laatste wetenschappelijke updates.

Workshops


Omdat naast de kennis, ook de vaardigheden van belang zijn in het welslagen van een behandeling geef ik ook op regelmatige basis workshops. Onderwerpen die tijdens een workshop aan bod komen zijn:

  • lezen en interpreteren van verpakkingen,
  • bestaande recepten aanpassen aan het gewenst dieet,
  • laatste nieuwe inzichten,
  • nieuwe producten,…

Het voordeel van een workshop is ook dat je ervaringen met je ‘lotgenoten’ kan delen. Er wordt ook steeds tijd voorzien voor vragen & antwoorden.

Deze workshops worden op regelmatige basis in mijn praktijk georganiseerd. De workshops kunnen ook op vraag georganiseerd worden, en worden dan ofwel in mijn praktijk, bij je thuis, binnen het bedrijf en/of (sport-)vereniging georganiseerd. De workshops worden altijd aangepast aan jouw specifieke wensen en prijzen zijn op aanvraag. Een workshop wordt georganiseerd vanaf 4 personen.