Specialisaties
...zijn de domeinen waarmee wij het meeste affiniteit hebben
Prikkelbare darm syndroom
Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening. Het laag FODMAP dieet kan helpen.
Voeding & sport
Of je nu topsporter of recreatiesporter bent: de juiste voeding heeft een belangrijke invloed op jouw uiteindelijke (top)sportprestatie.
Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening. Het laag FODMAP dieet kan helpen de klachten onder controle te houden. Er wordt geschat dat IBS wereldwijd bij 10 à 20% van de bevolking voorkomt. De voornaamste symptomen zijn winderigheid, een opgeblazen gevoel, een afwijkend/wisselend ontlastingspatroon, buikpijn, krampen, misselijkheid en vermoeidheid. De behandelingsmogelijkheden leken tot voor kort beperkt te zijn.
Het laag FODMAP dieet kan hierbij een belangrijke doorbraak betekenen. Het is een wetenschappelijk onderbouwd dieet dat vanuit Australië naar Europa overgewaaid is en sinds enkele jaren ook in België een snelle opmars kent. Het dieet blijkt gemiddeld gezien in 75% van de gevallen succesvol te zijn.
FODMAP staat voor fermenteerbare oligosachariden disachariden monosachariden en (and) polyolen. Dit is een groep van korte koolhydraten die slecht opgenomen worden in de dunne darm en bijgevolg onverteerd in de dikke darm terecht komen. Daar fermenteren ze en/of trekken ze water aan, wat bij mensen met een hogere gevoeligheid resulteert in de bekende symptomen van het prikkelbare darm syndroom.
Het laag FODMAP dieet is een vrij complex dieet, dat uit 3 belangrijke fasen bestaat: de eliminatiefase, de herintroductiefase en de stabilisatiefase.
Het is belangrijk op te merken dat het laag FODMAP dieet NIET levenslang heel strikt moet gevolgd worden. Het is immers belangrijk dat na de eliminatiefase (+/- 4 à 8-tal weken) de FODMAPs stap voor stap opnieuw geïntroduceerd worden en dat men op deze manier de persoonlijke FODMAP triggers en –tolerantiegrenzen leert kennen. Op lange termijn worden dus enkel de persoonlijke FODMAP triggers vermeden of beperkt.
Gezien de complexiteit van het dieet wordt het laag FODMAP dieet best uitgevoerd onder deskundige begeleiding van een (gespecialiseerde) diëtiste.
Daarnaast is het belangrijk dat het laag FODMAP dieet enkel gevolgd wordt door mensen waarbij het prikkelbare darm syndroom gediagnosticeerd is door een arts. Dit is bij mij ook een voorwaarde voor het opstarten van het dieet.
Ann Parmentier:
“Omdat ik – onder andere uit eigen ervaring – sterk geloof in het dieet, ben ik er dagdagelijks mee bezig, ga ik heel frequent op winkeljacht naar FODMAP arme en gezonde alternatieven, probeer ik bestaande recepten aan te passen zodat deze FODMAP arm en gezinsvriendelijk zijn (zodat ik niet steeds een afzonderlijk potje moet koken), en probeer ik op de hoogte te blijven van de laatste wetenschappelijke updates.”
Joke Pannecoucque:
“De positieve reacties van de patiënten die we begeleiden met het laag FODMAP dieet zijn hartverwarmend. Heel fijn om mensen te kunnen helpen met voedingsadvies en zo te merken dat ze eindelijk de klachten van hun prikkelbare darm onder controle kunnen houden.”
Of je nu topsporter of recreatiesporter bent: de juiste voeding heeft een belangrijke invloed op jouw uiteindelijke (top)sportprestatie. Het verschil tussen een gouden medaille of een vierde plaats kan bepaald worden door het juist of verkeerd omgaan met voeding.
Om goede prestaties te kunnen leveren is het dus naast talent, training en motivatie ook van belang wát en wannéér je eet tijdens een trainingsperiode en op wedstrijddagen.
Wat ook je doel is, training en voeding gaan altijd samen! Het is een onafscheidelijk duo.
Rekening houdende met jouw type sport, trainingsschema’s, wedstrijdritmes, leeftijd, geslacht en natuurlijk jouw persoonlijke doelen en wensen stel ik graag samen met jouw een persoonlijk voedingsplan op.
Er wordt een afzonderlijk voedingsschema voor op rustdagen, trainingsdagen en eventueel wedstrijddagen opgemaakt.
Ann Parmentier:
“Ook voor mij is het voor iedere training of wedstrijd een uitdaging om mijn prestatie te verbeteren. Zelf ervaar ik zeer goed dat mijn prestaties afhankelijk zijn van heel wat factoren. Daarom is een goede omkadering van groot belang. Zo kunnen familie en vrienden, trainer, kinesist, (physical) coach, sportarts, psychologe, podologe, chiropracter, osteopaat, … elk stuk voor stuk helpen om goede prestaties neer te zetten. Daarnaast is ook de voeding van zeer groot belang.
Zeker voor de marathon is het telkens een uitdaging om mijn energievoorraad voldoende aangevuld te hebben en mijn vochthuishouding op peil te houden, zodat ik gedurende 42,195 km een zo constant mogelijk tempo kan lopen zonder de man met de hamer tegen te komen. Om dit net voor en tijdens de wedstrijd optimaal te kunnen doen, is het van belang om het lichaam daar voldoende op te trainen tijdens de trainingsperiode.”
Joke Pannecoucque:
“Het beste uit onszelf halen. Willen we dat niet allemaal?
Geef je lichaam de juiste voedingsstoffen op het juiste tijdstip. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron bij sportinspanningen. Naarmate de inspanning langer duurt of bij een training met een nuchtere maag leveren ook vetten een belangrijke bijdrage aan het energieniveau. Na de sportinspanning zijn voornamelijk eiwitten belangrijk voor een goed herstel en spieropbouw. Ook optimale hydratatie is noodzakelijk voor topprestaties.
Maar hoe pak je dit nu aan? Wat moet je precies eten? Wanneer eet je best? En hoeveel moet je eten of drinken?
Laat je begeleiden! Zo heb jij meer tijd om te trainen én te genieten. En sta je vol vertrouwen aan de start van je volgende uitdaging.”
Workshops
Omdat naast de kennis, ook de vaardigheden van belang zijn in het welslagen van een behandeling geven we ook op regelmatige basis workshops. Onderwerpen die tijdens een workshop aan bod komen zijn:
- lezen en interpreteren van verpakkingen,
- bestaande recepten aanpassen aan het gewenst dieet,
- laatste nieuwe inzichten,
- nieuwe producten,...
Het voordeel van een workshop is ook dat je ervaringen met je ‘lotgenoten’ kan delen. Er wordt ook steeds tijd voorzien voor vragen & antwoorden.
Deze workshops worden op regelmatige basis in onze praktijk georganiseerd. De workshops kunnen ook op vraag georganiseerd worden, en worden dan ofwel in de praktijk, bij je thuis, binnen het bedrijf en/of (sport-)vereniging georganiseerd. De workshops worden altijd aangepast aan jouw specifieke wensen en prijzen zijn op aanvraag. Een workshop wordt georganiseerd vanaf 4 personen.