Online consultaties zijn ook mogelijk

Intake gesprek

Duurtijd: 75 minuten.

Om een goed beeld van je te hebben en advies op maat te kunnen geven krijg je tijdens het eerste gesprek voldoende tijd om jouw verhaal te doen, zodat wij een goed inzicht hebben in jouw voedings- en beweegpatroon, jouw motivatie, jouw medische achtergrond … .

Omdat meten = weten zal er tijdens de eerste consultatie – indien van toepassing – ook een uitvoerige lichaamsanalyse (Bio Impedantie Meting – zie foto) gedaan worden.

Op deze manier hebben we een objectieve maatstaf en kan de evolutie goed opgevolgd worden.

Tenslotte krijg je tijdens de eerste consultatie een aantal algemene voedingstips mee en een aantal concrete eerste werkpunten.

Voor het laag FODMAP dieet wordt na het afnemen van de uitgebreide klachten- en voedingsanamnese de eliminatiefase van het laag FODMAP dieet uitgelegd.

Tweede consultatie

Duurtijd: 40 minuten.

Op basis van de gegevens uit de eerste consultatie wordt een persoonlijk (sport-)voedingsschema met variatiemogelijkheden opgemaakt.

De drie basisprincipes daarbij zijn evenwicht, variatie en matigheid.

We proberen telkens ook te focussen op wat je WEL mag eten in plaats van wat je niet mag eten, zodat eten nog steeds een genot is.

Elk advies is persoonlijk afgestemd opdat dit makkelijk in jouw dagdagelijkse leven te realiseren is.

Het voedingsschema wordt tijdens de tweede consultatie, 10 dagen na de eerste consultatie, mondeling toegelicht.

Voor het laag FODMAP dieet: Er wordt opnieuw een klachtenanamnese en een korte voedingsanamnese afgenomen. Indien de klachten duidelijk beter zijn, wordt de herintroductiefase opgestart.
Indien de klachten niet beter zijn, gaan we samen op zoek naar de mogelijke oorzaak (oorzaken) en wordt bijgestuurd waar nodig.

Opvolgconsultatie(s)

Duurtijd: 30 minuten.

Tijdens de opvolgconsultaties overlopen we samen hoe jouw voedingspatroon veranderd is en kunnen we dieper ingaan op persoonlijke vragen en doelstellingen.

Ook wordt jouw lichaamssamenstelling nauwkeurig verder opgevolgd, zodat er indien nodig kan bijgestuurd worden.

We gaan hierbij steeds stapsgewijs te werk om uiteindelijk te komen tot een gezonde eet- en leefwijze waar je je goed bij voelt.

Dit kan niet altijd van vandaag op morgen. Daarom is het ook van belang dat je realistische verwachtingen hebt.

Voor het laag FODMAP dieet: De (tussentijdse) resultaten van de herintroductiefase worden overlopen en wordt de stabilisatiefase van het laag FODMAP dieet uitgelegd.

 

Tarieven en terugbetaling

 Algemeen voedingsadviesSportvoedingsadviesLaag FODMAP dieetLichaamsanalyse
(+ bespreking)
Intakegesprek75 min€7575 min€7575 min€75  
Tweede consultatie40 min€4040 min€4040 min€40  
Opvolgconsultatie(s)30 min€3030 min€3030 min€30  
       15 min€15

Kan je jouw afspraak niet nakomen, gelieve dan minstens 24u op voorhand telefonisch contact op te nemen. Zo krijgen andere patiënten ook de kans om verder geholpen te worden. Indien je dit niet doet, dan wordt de consultatie aangerekend.

Indien je in het bezit bent van een diabetespas of indien je in aanmerking komt voor een zorgtraject, dan heb je recht op een tussenkomst van het RIZIV voor 2 consultaties van 30 minuten per kalenderjaar. Voor meer informatie kan je terecht op www.zorgtraject.be. Voor de terugbetaling dien je een attest aan te vragen en te laten ondertekenen door de huisarts of specialist.

Bijna alle mutualiteiten (ziekenfondsen) komen deels tussen in de kosten voor het consulteren van een erkend diëtiste. Voor meer informatie kan je terecht op de site van jouw ziekenfonds.
Let op: de terugbetalingen zijn streekgebonden. Per regio gelden er andere voorwaarden.
Deze terugbetalingen gelden enkel indien er geen wettelijke vergoedingen (zoals een consultatie in het kader van de conventie of met het diabetespas) worden voorzien.